FLAMENCOSHOWS

Bij Flamenco denkt men al snel aan dansende Spaanse dames in rode jurken. Maar wat is Flamenco eigenlijk? Het is een muziekgenre met een bijbehorende dans uit het zuiden van Spanje. Arabisch klinkende klanken met een passievol en sterk ritme; flamenco!

Wil je zelf een Flamencoshow bewonderen? Via GetYourGuide kun je tickets verkrijgen voor de beste Flamencoshows van Sevilla. Hierin zul je worden meegenomen door de dans en muziek die je de Spaanse cultuur echt laat voelen.Cante Flamenco en Baile Flamenco

De basis van Flamenco is de Cante Flamenco; de Flamenco zang. Dit gaat samen met een ritmisch geklop. Dit kan worden gedaan door getik op de grond, het klappen van de handen, het knippen met de vingers of zelfs door te kloppen op tafels. Meestal wordt de zang begeleid door Spaans gitaarspel en soms door instrumenten als de viool, piano, cello of fluit.

Maar hoe zit het nou met de dansende Spaanse dames met rode jurken? Dat is de Baile Flamenco, die samen met de Cante Flamenco de Flamenco maken. De Baile Flamenco is een expressieve dansstijl die vaak krachtige handbewegingen en voetenwerk laat zien.

De Flamenco is echte volksmuziek. En net als veel andere soorten volksmuziek werd deze niet opgeschreven maar mondeling doorgegeven aan de volgende generaties. En elke generatie gaf hier zijn eigen draai aan door er bijvoorbeeld instrumenten aan toe te voegen.

Waar komt Flamenco vandaan?

Flamenco komt oorspronkelijk uit het zuiden van Spanje, Andalusië en is in de 19e eeuw ontstaan in zijn huidige vorm. Maar het is niet in Andalusië gebleven en ook andere regio’s in Spanje zijn verantwoordelijk voor voor verschillende subvormen. Tegenwoordig is Flamenco zelfs Spanjes meest belangrijke culturele exportproduct en werd het in 2010 door UNESCO erkend als Wereld Erfgoed.

Een bekende misvatting over Flamenco is dat het alleen een pure zigeuneraangelegenheid was. Het beschikt over sporen van lokale culturele gemeenschappen maar de Flamenco heeft grote invloeden ondergaan van de algemene Spaanse cultuur. Pas rond de start van de 19e eeuw had het zich zodanig ontwikkeld dat er sprake was van een nieuwe cultuurvorm. De zigeuners hebben de stroming opgepakt en er een eigen draai aan gegeven. Hierdoor ontstonden er twee soorten Flamenco, de Gitanoflamenco en de Spaanse Flamenco. De Gitanoflamenco is vrolijker, maar minder intellectueel dan de Spaanse Flamenco, die wat ingetogener is.

In Zuid Spanje, waaronder in Sevilla, is Flamenco een dagelijkse aangelegenheid. Dit komt deels omdat er in de tijd van de dictatuur van Franco weinig ruimte was voor andere muziek dan Flamenco in Spanje. Flamenco werd de uitlaatklep voor nagenoeg iedere inwoner. Sommige Spanjaarden gingen daarin zover dat het tot een levensstijl werd gemaakt. Je zult het dan veel om je heen horen en zien in Andalusië. Ook kun je zelf een Flamencoshow bewonderen. Via GetYourGuide zul je veel theaters vinden die deze shows aanbieden. Een echte aanrader als je in Sevilla bent!Tickets en tours voor flamencoshows

Er zijn vele flamencoshows te bewonderen in Sevilla. Sommigen met kaartjes vooraf, anderen zonder en die zul je gewoon moeten vinden. Wil je er zeker van zijn dat je een flamencoshow in Sevilla kunt bijwonen, dan kun je het beste vooraf een kaartje kopen bij GetyourGuide. Je kunt het combineren met een diner, of met het flamencomuseum.