KATHEDRAAL VAN SEVILLA + GIRALDA

De Kathedraal van Sevilla is een gotisch kathedraal en de hoofdkerk van het aartsbisdom Sevilla. De kathedraal is wel 127 meter lang, 83 meter breed en 43 meter hoog. Het is het 3e grootste kerkgebouw van Europa en het grootste gotische kerkgebouw ter wereld.

De Giralda is 104,5 meter hoog.

De klokkentoren van de kathedraal, de Giralda, is een echt kenmerk van de stad Sevilla. Naast dat de kathedraal imposant is bezit het ook een grote inventaris. Het is niet voor niets dat de kathedraal al sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Een bezoek aan de kathedraal en de Giralda mag je dan ook niet missen wanneer je in Sevilla bent. Via GetYourGuide boek je makkelijk en snel tours of tickets voor een bezoek dat je bij zal blijven. 

Vroege geschiedenis van kathedraal van Sevilla

De kathedraal is gebouwd op de plaats waar vroeger de Moorse hoofdmoskee van de stad was gebouwd. Deze werd na de christelijke verovering van Sevilla afgebroken in 1248, al bleven enkele onderdelen staan. Hiervoor moest een christelijke kerk in plaats komen. De bouw hiervan begon in 1402 en was klaar in 1506. Omdat er delen van de oorspronkelijke moskee grotendeels bewaard zijn gebleven, zul je verschillende stijlen ontdekken. Het voorhof, de Patio de los Naranjos, met de sierlijk bewerkte Puerta del Perdón en de minaret zijn bewaard gebleven. Gotische portalen zijn de twee zijportalen in de westgevel en de Puerta de las Campanillas en de Puerta de los Palos aan de oostzijde.

De toren van de nieuwe kathedraal stortte in 1511 in. Deze werd in een bescheiden vorm herbouwd. Gedurende de 16e eeuw werd de kathedraal uitgebreid met diverse aanbouwsels. Dit gebeurde in de renaissancestijl. In 1541 werd de bouw gestart van de indrukwekkende Koninklijke Kapel. Ten zuiden van de kathedraal kwamen de Sacristie en de Kapittelzaal tot stand. Ook in de 17e eeuw werd er nog gebouwd aan de kathedraal. Een deel van het voorhof werd vervangen door de Iglesia del Sagrario. Dit is een bescheiden kerk in barokstijl. Zelfs in de 19e eeuw werden er grote portalen toegevoegd, dit maal in een neogotische stijl.

De Giralda

De minaret (giralda) van de kathedraal van Sevilla, is een van de overgebleven onderdelen van de moskee. Deze werd tussen 1184 en 1195 gebouwd in opdracht van Almohaden. Dit was destijds de hoogste minaret ter wereld. Er werd geen gebruik gemaakt van trappen van van een hellende gang naar de top. Deze kon per paard worden betreden. Door een aardbeving in 1356 raakte de oorspronkelijke bekroning verloren en deze werd herbouwd tussen 1558 en 1568. Nu allen in de renaissancestijl die werd ontworpen door Hernán Ruiz de Jonge. De naam Giralda is aan de minaret gegeven doordat er boven op de toren een bronzen beeld te vinden is die met de wind mee draait. De betekenis van Giralda is windvaan.

Het interieur / graf van Christoffel Columbus

Het interieur van de kathedraal is een van de meest indrukwekkende van Spanje. Dit is deels te danken aan de grote hoeveelheid kunstwerken en de proportie van de kerk. Er zijn ruim 75 glasschilderingen te vinden, waarvan de oudste uit 1478 komt en is vervaardigd door Enrique Alemán. Er is een groot koor te vinden die onder andere beschikt over een prachtig gotisch koersgestoelte met twee oorgels aan weerszijden. De kapel beschikt over een imposant hoofdaltaar, een waar meesterwerk van gotisch houtsnijwerk.

De kathedraal beschikt over vele altaarstukken van kunstenaars uit de Sevillaanse school. Er zijn twee twee schilderijen van de Spaanse schilder Bartolomé Murillo te vinden, ook wel het visioen van de Heilige Antonius uit 1656 en de Doop van Christus uit 1668. Ook zijn er werken te vinden van  onder andere van Juan de Valdés Leal,  Alonso Cano en Francisco da Herrera de Jonge.

Er zijn vele grafmonumenten te vinden. Deze dateren van de 15e tot de 20e eeuw en zijn voornamelijk graftombes van de oud aartsbisschoppen van Sevilla. Maar de Kathedraal van Sevilla staat tegenwoordig vooral bekend omdat hier het graf van Christoffel Columbus te vinden is. Dit paalgraf werd door Arturo Mélida gebouwd in 1892 in de kathedraal van Havana, Cuba. Na de onafhankelijkheidsverklaring van Cuba in 1898 werd het graf overgebracht naar Sevilla. Ook is hier het graf van de zoon van Columbus, Hernández Colón te vinden. Het is niet zeker dat het graf daadwerkelijk het stoffelijk overschot van Christoffel Columbus bevat.

Tickets 

Wil jij de pracht en praal van deze gigantische kathedraal zelf bewonderen? Via GetYourGuide kun je diverse tours vinden met ervaren gidsen. Zo weet je zeker dat je niets mist. Bedenk wel dat een los kaartje een stuk goedkoper is dan met een gids, met een gids leer je echter veel meer van de kathedraal en heb je een veel completere indruk.