STIEREN-GEVECHTEN IN SPANJE
Plaza de Toros is de grootste stierengevechten arena in Spanje. Boek tickets via Getyourguide. Skip de wachtrij en vorm je eigen mening over de toekomst van de stierengevechten in Spanje!
Drie fases in een stierengevecht
Hoe gaat zo’n gevecht nou te werk? Het stierenvechten bestaat uit drie fases. In de eerste fase betreden drie matadors de arena. De meest ervaren matador stapt als eerste en als vierde in de ring, de op een na meest ervaren als tweede en als vijfde, en de minst ervaren als derde en als zesde. Het gevecht staat onder leiding van een presidente, de voorzitter. Op zijn teken met een zakdoek wordt de arena ontruimd en een stier in de arena losgelaten. De assistenten van de matador leiden dan de stier af met hun grote capes. De bedoeling hiervan is dat de matador een indruk krijgt van de vechtlust, intelligentie en kracht van de stier. Soms blijkt een stier niet tot vechten in staat, doordat hij te zwak is. In dat geval zwaait de president met een groene doek en doet de stier niet meer mee. Dit wordt dan als een grote schande gezien voor de eigenaar van de stier.
De bouw van de arena
De bouw van de arena begon in 1733. Het was een houten arena die voor het eerst een ovale vorm had in plaats van de gangbare rechthoekige vorm. Architect Octavas begon in 1761 aan de constructie van de vier bogen in het gebouw. Vier jaar later werd de binnenfaçade afgewerkt. Deze bevat twee delen, de toegangspoort waar de geslaagde Matador de arena mocht verlaten en de loge voor het Spaanse koninklijk huis. Deze loge werd gebouwd voor de infante, dit was het kind of kleinkind van de koning. Voor deze arena was dat voor Filips van Parma, de zoon van koning Filips V en Elisabetta Farnese. De arena was pas volledig klaar in 1881.
In de arena is ook een kapel te vinden. Hier konden de Matadors bidden voordat ze de strijd aan gingen.
Niet altijd stierenvechten
De arena is niet altijd in gebruik geweest voor stierengevechten. Onder het bewind van Karel III kwam er een verbod op stierengevechten, dit was in 1786. Dit verbod zorgde ervoor dat de arena bijna niet meer werd gebruikt. Het verbod duurde gelukkig (voor de arena) niet lang.
Op Plaza de Toros zijn standbeelden te vinden van personen die belangrijk waren voor de stierengevechten in Spanje. Dit waren onder andere Matadors en de moeder van koning Juan Carlos, Maria de las Mercedes van Bourbon-Sicilië. Ook is hier het museum over stierengevechten te vinden, het Museo Taurino en Sala de Pinturas.
Tickets verkrijgbaar
Wil je voelen hoe het is om de poorten van de arena als een winnaar te verlaten? Via GetYourGuide boek je rondleidingen met voorrangstickets. De gidsen kunnen je veel vertellen over de verhalen van de vele Matadors die de strijd zijn aangegaan in de arena. En je krijgt de mogelijkheid echt de arena in te stappen.
Het voordeel ten opzichte van normale tickets is dat je niet in de wachtrij hoeft te staan, die kunnen in de zomer namelijk aardig oplopen. Dat in combinatie met de hoge temperaturen in Sevilla maakt dit wel een groot voordeel. Er zit ook een gids bij zodat je alles kunt leren over de geschiedenis van het stierenvechten, wat het betekent in de Spaanse (en lokale) cultuur en waarom zoveel mensen tegen een algemeen verbod zijn. Hoe dan ook blijft dit een culturele zaak.
Veel mensen hebben een mening over het stierenvechten. Moet het verboden worden, of niet? Is het dierenmishandeling of is het cultureel gezien te belangrijk? Wij zijn van mening dat je pas een mening mag hebben na een bezoek aan een stierenvechtersarena zoals de Plaza de Toros in Sevilla.