In de 20e eeuw was het heel gewoon; het sturen van een krat met sinaasappelen uit de tuinen van het koninklijk paleis (Real Alcazar) van Sevilla naar de koningin van Engeland. Niet direct, er wordt eerst jam van gemaakt. En wel in de Britse ambassade van Spanje in Madrid.

Een eeuwenoude traditie krijgt een comeback. In 2019 werd de directeur van het Alcazar, Isabel Rodríguez, geïnformeerd door werknemer van het Alcazar over de verloren traditie. Vorig jaar zijn we daarom in contact getreden met Joe Cooper, de consul in Sevilla. We prepareerden een krat van wel 20 kilo met sinaasappelen van de bomen uit de tuinen. De krat met sinaasappelen werd met diplomatische post verstuurd naar de ambassadeur, die er jam van maakte. Deze jam werd vervolgens naar het Buckingham Palace gestuurd, voor de Britse koningin Elizabeth II.

Het Alcazar komt uit de 12e eeuw en het terrein bezit ongeveer 7000 vierkante meter aan tuinen waar sinaasappelbomen op staan. Meer dan 1000 om precies te zijn, en grofweg 40 citroenbomen. Het fruit wordt met de hand geplukt om de kwaliteit te waarborgen. Hoe lang de bomen er al staan? Sommigen zeggen dat Peter van Castile (1334-1369) de eerste boom plantte, anderen zeggen dat het in 1526 gebeurd is, tijdens de voorbereiding voor de bruiloft van Charles 5 en Isabella van Portugal. In ieder geval is het een erg lange tijd geleden. Feit is wel dat de citrus vanuit Afrika hierheen is gekomen met de islamieten van Al-Andalus.